fredag den 27. november 2009

VITAMINER


Oversigt over vitaminer og hvad de gør godt for:

A-vitaminer findes i kød, æg og mejeriprodukter. Det er godt for synet, væksten og tør hud.

B1-vitaminer findes i kornprodukter, bælgprodukter og linser. Den omdanner kulhydrater til glykose, hvilket er vigtig for bl.a. hjertet og hjernen.

B2-vitaminer findes i mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød og fisk. Det er godt for væksten, huden, neglene og synet.

B3-vitaminer findes i kød, fisk og fuldkornsprodukter. Det er for at der kan omsættes proteiner, fedt og kulhydrater til energi.

B6-vitaminer findes i magert kød, grøntsager og fuldkornsprodukter samt mælk. Det hjælper med at omdanne fedt og protein.

B12-vitaminer findes i magert kød, fisk og mejeriprodukter. Det hjælper med at omsætte fedt og aminosyrer til protein, hvilket er vigtigt ved celledeling.

C-vitaminer findes i citrusfrugter, bær, tomater, blomkål og kartofler. Det har betydning for kroppens immunforsvar, som bl.a. beskytter mod forkølelse.

D-vitaminer findes i æg, fede fisk og fede mælkeprodukter. Det øger optagelsen af calcium og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat.

E-vitaminer findes i fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og mælk. Det beskytter kroppens celler mod nedbrydning.

K-vitaminer findes i mærkegrønne grøntsager, lever, nyre og kornprodukter. Det er godt for blodets størkningsproces og dannelse af vigtige proteiner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

- Kom gerne med ideer til, hvad du godt kunne tænke dig at jeg skrev noget mere om. :)